Mommapriset 2019 går till Ingemar Persson, programchef och ansvarig utgivare på SVT.

Juryns motivering lyder: ”Genom sin beslutsförmåga och ett ständigt pågående samtal med redaktionerna om svåra publicistiska överväganden, skapar mottagaren av Mommapriset 2019 förutsättningar för kvalificerad journalistik inom flera olika programgenrer. Årets pristagare arbetar också målmedvetet för att medarbetarna ska kunna utnyttja TV-mediets alla möjligheter, oavsett om det handlar om förnyande formexperiment eller orädd undersökande journalistik.”

Ingemar Persson är programchef och ansvarig utgivare på SVT. Han ansvarar för såväl skildrande som undersökande dokumentärer, liksom kortfilm, Veckans brott och vetenskapsredaktionens många program. Bland de produktioner som Ingemar Persson hjälpt till att ta fram finns till exempel uppmärksammade Fallet Kevin och Experimenten – om kirurgen Paolo Macchiarini.

Av medarbetare beskrivs Ingemar Persson som en säker, proaktiv och inte överdrivet försiktigt ansvarig utgivare som kombinerar detta med att vara en rak och omtyckt arbetsledare, som litar på dokumentärmakarna och har en osviklig känsla för vad de kan ro i land. Själv beskriver han sig som ”erfaren och uthållig.”

– Jag är glad och lite stolt. Vi har en aktiv vardagsdiskussion kring utgivarfrågor på vår reaktion. Jag hoppas jag kan bidra till att vidga diskussionen kring de här frågeställningarna, säger Ingemar Persson.

Mommapriset 2019 delas ut den 1 juli i Almedalen på Expressens stora scen. Efter prisutdelningen följer en diskussion med om dokumentärfilmer. Förutom Ingemar Persson deltar Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, och Viveka Hansson, ordförande Utgivarna och programchef TV4 i diskussionen.

Lyssna också till Ingemar Persson i Utgivarpodden. Där talar han bland annat om avvägningarna inför sändningen av den uppmärksammade dokumentären om Michael Jackson och hur den stränga tillämpningen av reglerna kring otillbörligt gynnande gör att man tvingas retuschera verkligheten.

Mommapriset delas ut av branschorganisationen Utgivarna till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det är en person som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare.

Mommaprisets jury består av Kerstin Brunnberg (ordf), Karin Olsson, Tobias Regnell, Daniel Sandström och Anna Rastner.

Tidigare pristagare: Thomas Mattsson, 2015, Anna Lith, 2016, Daniel Poohl, 2017, och Annica Grimlund, 2018.

Pressbilder, foto: Anette Persson

Utgivarpodden #10 – Ingemar Persson
Sanning eller smutskastning – hur privat får dokumentärfilmen vara?