DEBATTINLÄGG I AFTONBLADET: Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea är ett ljus i en nattsvart tunnel.

Det unika fredsavtal som skrivits mellan Etiopien och Eritrea kan förändra mycket för regionens demokratiska utveckling. Efter 20 år av frysta relationer tinas relationerna äntligen upp.

I den pågående fredsprocessen har historiska statsbesök genomförts i de båda länderna av den etiopiske premiärministern Abiye Ahmed och den eritreanske presidenten Isaias Afewerki.
En fredsfågel i form av ett flygplan från Addis Abeba till Asmara har också gjort sin första resa. Båda händelserna har varit otänkbara i åratal.

I de båda länderna firas fredsavtalet och under en fest för freden på Sergels torg i Stockholm jublade människor med tårar i ögonen. ”Vi trodde aldrig vi skulle få uppleva den här dagen!”

Utvecklingen på Afrikas horn ger även hopp för den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak som i drygt 6 140 dagar suttit fängslad med ett antal kollegor.

Fredsavtalet är ett ljus i en nattsvart tunnel. Äntligen en händelse som kan flytta de låsta positionerna. Ett fredsavtal som hedrar demokratin måste innebära att de friges.

Läs hela debattinlägget på Aftonbladet.se

Leif Öbrink, Ordförande för stödkommitten Free Dawit Isaak tillsammans med nedan nämnda representanter för mediekampanjen för Dawits frigivning
Anna Hedenmo, ordförande, Publicistklubben
Grethe Rottböll, ordförande, Sveriges Författarförbund
Jeanette Gustafsdotter, vd, TU – medier i Sverige
Jesper Bengtsson, ordförande, Svenska Pen
Jonas Nordling, ordförande, Svenska Journalistförbundet
Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser
Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare vd Sveriges Radio
Kerstin Neld, vd, Sveriges Tidskrifter
Patrik Hadenius, vd, Utgivarna

Hitta mediedebatten i Almedalen
Så ser partierna på ökad insyn och öppenhet