På söndag (17 oktober) har det gått sex år sedan den svensk-kinesiska förläggaren  Gui Minhai frihetsberövades av Kina. För att uppmärksamma det orättfärdiga i Kinas behandling av Gui Minhai samlar författaren Kurdo Baksi till en manifestation utanför Kinas ambassad den 15 oktober.

Gui Minhai drev ett bokförlag och en bokhandel som bl.a. gav ut satirisk litteratur. Han har suttit fängslad sedan 2015, med ett avbrott på några månader.
I februari 2020  dömdes Gui Minhai till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo. Enligt domskälen för att ha försett utländsk makt med underrättelser.
Gui Minhai blev svensk medborgare 1996 och enligt kinesiska myndigheter ”återfick” han sitt kinesiska medborgarskap 2018. I domen från februari 2020 står det att han självmant bad om att återta sitt kinesiska medborgarskap.

Bakom manifestationen på fredag står Sveriges Författarförbund, Svenska Pen, Svenska Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser.
”Jag är glad att så många yttrandefrihetsorganisationer och kulturpersonligheter kämpar för Gui Minhais frihet. Återigen samlas vi utanför Kinas ambassad på fredag. Vi kräver att Kina ska omedelbart ska släppa Gui Minhai”, säger Kurdo Baksi i en kommentar.
Han vill att Sverige överger den tysta diplomatin och bedriver en mer aktiv och resultatinriktad diplomati.

Årets Mommapris till Charlotta Friborg
Mats Svegfors utreder mediestödet