Nätneutraliteten har vunnit. Telia ger upp och slutar med tjänsten som snedvridit konkurrensen. Beslutet kommer en månad efter en dom i Förvaltningsrätten.

I drygt två år har Telia erbjudit fri data för vissa utvalda tjänster inom sociala media. Om kundens surfpott tar slut, släpper Telia fram de sociala mediejättarna – däremot går det inte att ta del av svenska medieföretags hemsidor. Agerandet strider mot reglerna om nätneutralitet, som säger att all internettrafik ska behandlas lika.

Regleringsmyndigheten PTS beslutade redan i december 2016 att Telia skulle upphöra med tjänsten. Telia överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som meddelade sin dom för en månad sedan.

Telia har genom sitt agerande bidragit till att stärka den dominerande ställning som aktörer som Facebook redan har, på bekostnad av svenska medieföretag.

Vi beklagar att processen tagit så lång tid, och det är anmärkningsvärt att Telia fortsatt i flera år, trots att de har fått nej tidigare. Men det är positivt att rätt beslut äntligen är fattat och att principen om nätneutralitet därmed hedras.

Utgivarna

Utgivarpodden #2: Pia Rehnquist, HD/Sydsvenskan
Utgivarpodden #3: Olle Zachrison, Ekot