I dag firar vi Pressfrihetens dag. Och i Sverige kan vi verkligen fira. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Norge etta och Sverige på andra plats. Du hittar hela listan interaktivt och snyggt presenterad i kartform här: Pressfrihetskartan

Värre ser det ut i länder som Nordkorea, Eritrea och Turkmenistan, som är de tre länder som ligger sämst till i listan. Hela listan visar på en ökad fientlighet mot medier och journalister runt om i världen.

Fyra av de fem länder som tappar mest i årets ranking ligger I Europa: Malta (ner 18 platser till 65:e), Tjeckien (ner 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e). Europa, som tidigare alltid varit en bastion för pressfrihet, är den världsdel där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner i världen.

Aldrig tidigare har det funnits lika många “svarta länder”, alltså länder på listan med allvarliga problem och en i princip icke-existerande pressfrihet, på kartan som nu. Irak är det senaste tillskottet.
Ökat inflytande för länder auktoritära länder i global media. Putins Ryssland (plats 148) och Xis Kina (plats 176) exporterar sina ideologier genom metodiskt användande av media.

Upprop till stöd för det öppna internet och mot Telia
Krönika: Golare blir inte JO:s polare