Riksåklagarens beslut att inte inleda en förundersökning för brott mot Dawit Isaak får kritik.
– Här överger åklagaren Dawit. Men Sverige har en skyldighet att skydda sina medborgare. Därför skall vi nu se om inte även Sverige måste ställas till svars, säger Björn Tunbäck som samordnar Reportrar utan gränsers arbete för Dawit Isaak.
För drygt ett år sedan anmälde bl.a. Reportrar utan gränser tillsammans med Dawit Isaaks bror Esayas Isaak Eritrea för brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande. Det är så allvarliga brott att oavsett var de anmälda personerna befinner sig kan de kallas till förhör.

– För att kunna utreda brottet behöver utredningsåtgärder vidtas på plats i Eritrea med tillstånd av behöriga myndigheter i landet. Förutsättningarna för samarbete mellan svenska och eritreanska myndigheter bedöms som ytterst begränsade, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i en kommentar till TT.
Reportrar utan gränser tycker det är en svag argumentation och menar att det funnits ett flertal tillfällen att kalla företrädare från Eritrera till förhör – när dessa befunnit sig på resor i såväl Sverige som på andra håll i utanför Eritrera.

Hotande nazist dömd också i Hovrätten
Branschen positiv till Gustafsdotter