(2016-09-23) Yttrandefrihet är årets tema på Bokmässan. I Asmara har det fria ordet suttit inspärrat i 15 år i dag. Kampen för Dawit Isaak fortsätter.   

 

(2016-09-23) 2016 är året då vi firar 250 år med tryck- och yttrandefrihet i Sverige.

För Dawit Isaak är priset för hans ord i dag 15 år i fängelse – utan rättegång, utan dom.

Kontrasterna blir som tydligast en dag som denna. Bokmässan pågår i Göteborg. Årets tema är yttrandefrihet. Dawit Isaak och Eritrea är en självklar punkt på många av scenerna.

Dawit Isaak var med och startade tidskriften Setit, Eritreas första oberoende tidning. I Setit skrev man bland annat om en grupp politiker, den så kallade 15-gruppen, som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

Regimen kontrade med att fängsla såväl politiker i 15-gruppen som journalister på tidningen Setit. Däribland Dawit Isaak.

Dawit Isaak är svensk medborgare. Hans situation har under flera år fått stor uppmärksamhet – i Sverige och internationellt.  Påven, politiker, artister, skådespelare – många är det som gett Dawit Isaak sitt stöd. Amnesty International klassar Dawit Isaak som samvetsfånge.

I dag har det gått 15 år. Men inget har hänt. Dawit Isaak är fortfarande frihetsberövad.

Den tysta diplomatin har nog tagit några steg framåt och kanske något bakåt. Det påpekas, påminns och påverkas säkert i olika rum. Vi har under året noterat uttalanden från Eritrea och när FN:s generalförsamling träffades i veckan twittrade  EU-parlamentarikern Cecilia Wikström om ”a frutiful exchange” med Yemane Gebreab, minister och presidentens rådgivare i Eritrea. I går berättade hon för Expressen att Gebreab sagt till henne att Dawit Isaak lever.

Det är förstås glädjande nyheter. Men vi behöver mer. Vi behöver få se Dawit Isaak vid liv, träffa honom, få en rättegång – men framför allt ett frisläppande.

Så kampen för Dawit fortsätter.

På bokmässan i Göteborg handlar flera programpunkter om Dawit Isaak, Eritrea och yttrandefrihet. Vi kan bland många andra höra journalisten Martin Schibbye, som besökte Eritrea tidigare i år, och Dawits bror, Esayas Isaak, tala om situationen i Eritrea och kampen för Dawit.

På centralstationen i Stockholm pågår manifestationen ”Sitt med Dawit” den 21-27 september.

I dag, på årsdagen, lämnar stödgruppen Free Dawit över ännu ett brev till Eritreas ambassad där man protesterar mot att Dawit Isaak hålls fängslad utan rättegång och kräver att han blir frisläppt, något man gjort varje vecka under flera år. På Sergels Torg hålls en tystnadsmanifestation. På Centralstationen i Stockholm kommer bland andra Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit, och Dawit Isaaks dotter Betlehem hålla tal.

SVT, TV4, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet publicerar i dag en film, där journalister från respektive mediehus talar om pressfrihet, som stöd för Dawit Isaak.

Och i kväll spelare Örgryte IS – Dawits klubb – mot Trelleborgs FF på Gamla Ullevi. Öis kallar evenemanget Dawitmatchen och skriver ”Femton år för länge. Free Dawit.”

15 år har gått. 15 förlorade år. För en människa, för hans familj, för demokrati och rättvisa, och för yttrandefrihet.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Supporter dömdes för misshandel och hot mot journalister på pressläktaren
Skånska Dagbladet polisanmäler hot mot reporter i Facebook-kommentarer