(2016-10-23) Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen träffades av två skott och skadades lindrigt när han blev beskjuten i Irak. Frågan om journalisters säkerhet har aldrig varit mer angelägen. 

 

(2016-10-23) Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen blev beskjuten utanför Mosul i dag. Han träffades av två skott och skadades lindrigt.

Frågan om journalisters säkerhet har aldrig varit mer angelägen.

Paul Hansen är tillsammans med DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson i Irak för att bevaka irakiska och kurdiska styrkors försök att ta över Mosul från terrororganisationen IS.

DN-teamet följde tillsammans med några andra journalister en grupp kurdiska soldater när de blev beskjutna.

Paul Hansen träffades av två skott och skadades lindrigt. Han har tillsammans med Erik Ohlsson kunnat ta sig till staden Erbil för att undersökas av läkare och få läkarvård. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har talat med dem och uppger att de mår efter omständigheterna väl.

Paul Hansen är en erfaren fotograf som har bevakat olika konflikter i världen sedan 90-talet. Häromveckan stod han på scenen när Pressnämnder från hela världen var samlade i Stockholm. Han talade på temat ”Risker och etiska överväganden när du bevakar krig”.

Utgivarna har, liksom flera av sina medlemmar, uppvaktat utrikesminister Margot Wallström med en begäran om att Sverige ska driva frågan om ett speciellt sändebud för journalisters säkerhet i FN.

I dag fick vi ytterligare ett exempel på att frågan är angelägen.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Hot och förtal – vardagen för journalister
Anrell dödshotad efter dopingkrönika