(2013-07-03) ”Dawit Isaak är svensk journalist. Han har suttit fängslad i snart tolv år. Tolv år utan att han fått veta vad han är anklagad för. Tolv år utan att få någon rättegång. Tolv år utan att få ta emot besök. En svensk journalist Hur är det möjligt?”

Så inledde Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, artikeln ”Gemensamma ansträngningar urholkar stenen” i tidskriften Svartvitt i våras. Hela det numret av Svartvitt ägnades Dawit Isaak och hans situation som fängslad i Eritrea.

Nu i Almedalen är Utgivarna en av de organisationer som står bakom kampanjen Sitt med Dawit. Kampanjen går ut på att personer bjuds in att under 15 minuter sitta i en cell som påminner om den Dawit Isaak hålls fängslad i – och därmed uppmärksamma hans situation. På sajten Freedawit.com kan du läsa mer om bakgrunden till och syftet för manifestationen i Almedalen.

Tar ställning

Det är många som tagit ställning och tillbringat 15 minuter i cellen. Sveriges Radios program P4 Extra intervjuade EU-kommissionären Cecilia Malmström om varför hon valde att sitta i cellen och hur hon upplevde det. Förutom Cecilia Malmström har även P4 Gotlands reporter gått in i cellen och dessutom sänt radio därifrån. Martin Ahlquist, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, och Liv Beckström, chefredaktör på Kommunalarbetaren, är tillsammans riksdagsledamoten Caroline Szyber (kd) ytterligare några som stött arbetet för Dawit Isaaks frigivande.

Ett par namn är värda att lyftas fram lite extra. Det är frilansjournalisten Sofia Mirjamsdotter, En natt med Dawit, och Csaba Bene Perlenberg, tf politisk redaktör Hallandsposten Hallandsposten, Jag ska buras in och Jag är fri men Dawit sitter fortfarande inne, som tillbringat varsin natt i cellen. På bloggen finns hela listan och bilder på de som suttit i cellen tillsammans med mer information.

En kvart över?

Har du 15 minuter över i Almedalen för Dawit Isaak? Då kan du visa ditt stöd genom att delta i manifestationen under veckan. Här anmäler du dig.

//TL

Mediebarometern 2013
Fler gillar digitalt