(2016-10-21) Hot och trakasserier är vardag för journalister. De senaste veckorna har det varit extra tydligt, skriver Utgivarnas vd Per-Anders Broberg. 

(2016-10-21) Stenkastning mot Eskilstuna-Kurirens reportageteam. Personuppgifter och familjebild publicerade tillsammans med en liknelse med attacken mot Charlie Hebdo. Falska och förtalande uppgifter på sociala medier.

Hot och trakasserier är vardag för journalister. De senaste veckorna har det varit extra tydligt.

Sätten att attackera medierna är lika många som tråkiga.

Hoten kan vara fysiska, direkta och omedelbara – som i fallet med Eskilstuna-Kurirens reportageteam på uppdrag i stadsdelen Arby. De utsattes för stenkastning när de intervjuade en person.

Hoten kan vara subtila, mer indirekta men fortfarande otäcka och allvarliga – som i fallet på Skånska Dagbladet där en reporters namn, adress, telefonnummer och familjebild publicerades i kommentarsfältet på Facebook ochdär kommentarer hänvisade till att det som hände på den franska satirtidningen Charlie Hebdo även skulle kunna hända på Skånska Dagbladet.

Och så hatet, lögnerna och förtalet på nätet. Som det som drabbade Hudiksvalls Tidnings politiske redaktör Patrik Oksanen.  ”Vet ni att Patrik O suttit inne 6 mån för pedofili för 7 år sedan”, skrev en 55-årig man på Facebook.

Mannen har nu åtalats för grovt förtal efter att ha spridit falska uppgifter om Oksanen.

Tre exempel på tre veckor.

Vi är inte överraskade. Utgivarnas undersökningar om hot och trakasserier mot medierna de senaste åren har visat att svenska medier hotas och trakasseras dagligen. Och att mediecheferna upplever att hotbilden förstärkts för varje år.

Men vi ser nu också att frågan tas på större allvar hos polis och rättsväsendet. Allt fler mediechefer vittnar om större förståelse och intresse från polisen när hoten polisanmäls.

Vi ser anmälningar, utredningar och – åtal.

Det är en bra utveckling och en liten tröst när vardagen för de svenska journalisterna ser ut som den gör för reportageteamet på Eskilstuna-Kuriren, reportern på Skånska Dagbladet och den politiske redaktören på Hudiksvalls Tidning.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Redaktör förtalad
DN:s fotograf Paul Hansen skottskadad