Veckans krönika på Resumé Opinionsbildarna, 22 jan 2015

(2015-01-28) Befann mig på Gran Canaria de sista dagarna efter nyår när jag av en slump bestämde mig för att slå på roaming (jag vill ju inte göra en ”generaldirektör på Arbetsförmedlingen”). Precis när jag kopplades upp vällde flasharna in om attentatet mot Charlie Hebdo, sms med ”Kolla mail. Stor attack på fransk tidning – elva döda enl åklagare”. Livets skarpa kontraster visade sig tydligt. Och än en gång visar det sig att det måstehända något för att det ska bli reaktioner.

Utgivarna och jag har jobbat med att visa hur hotbilden mot mediehus och journalister har förstärkts de senaste åren, att två av fem dagstidningar och varannan etermedieredaktion hotas under ett drygt år, att hoten leder till att bevakningsområden undviks och att journalister tvekar inför vissa jobb, det vill säga självcensur. Även om de flesta hoten kommer från privatpersoner så förekommer hot av politiska skäl. Säpo uppskattar att 75–80 journalister per år hotas av antingen politiska extremister eller organiserad brottslighet. Intresset har varit svalt.

Kan det ofattbara hända här? Ja. Kom ihåg: hoten mot GT/Expressen förra året där en man fälldes för olaga hot, mordet på Nils Horner och den ofullbordade attacken på Jyllands-Posten i Danmark som planerade av tre svenska män. Ena sekunden trygghet och nästa sekund otrygghet.

Efter attentatet i Paris har vi fått möten med inrikes- och demokratiministern, rikspolischefen och Säpo. Och KU ska kalla till hearing om journalisters säkerhet inom några veckor. Bra där! Fortsätt så. Men vänta med att väcka förslag om skärpt terrorlagstiftning. Mitt i en traumatisk händelse är det inte rätt tidpunkt att diskutera skärpta lagar. Den personliga integriteten hotas genom ett övervakningssamhälle. Och det är ett annat samhälle än det vi vill försvara mot terrorism.

När vi står upp för vår yttrandefrihet och vår demokrati står vi samtidigt upp för det enda heliga i tillvaron – det mänskliga.

Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna

Texten är först publicerad i Resumé nr 1-4 den 22 januari 2015

"Je suis Charlie!"
Tabloidjournalistiken på webben