(2016-11-29) Tre månaders fängelse – det blev domen för den 25-årige man som dödshotat Säffle-Tidningens chefredaktör Solveig Voice. 25-åringen dömdes även för att hotat en kammaråklagare i Karlstad.

Det var när Säffle-Tidningen i somras rapporterade om att den 25-årige mannen dränkt en hund vid Källarbackens badplats utanför Säffl som hoten framfördes.

25-åringen skickade, via Säffle-Tidningens facebooksida, två hotfulla meddelanden till tidningens chefredaktör Solveig Voyce. I hoten skrev han bland annat att Solveig Voyce skulle utsättas för fysiskt våld och att hon skulle dödas.

25-åringen åtalades för olaga hot. Dessutom väcktes åtal för hot mot tjänsteman, då 25-åringen även framfört hot mot en kammaråklagare i Karlstad som lagt ned en förundersökning där 25-åringen var målsägande.

– I mitt yrke händer det ibland att man får otrevliga meddelanden och obehagliga budskap men ett så här tydligt hot har jag aldrig utsatts för tidigare. Det gjorde mig paralyserad och fyllde mig med oro och grubblerier, berättade Solveig Voyce vid rättegången.

25-åringen erkände att han skickat hoten, men att de inte skulle uppfattas som hot.

Åklagaren menade däremot att syftet med hoten var att sprida rädsla och fruktan. Åklagaren påtalade också att det var särskilt allvarligt att hoten var riktade mot just en åklagare och chefredaktör i deras yrkesutövning.

Tingsrätten dömde 25-åringen till tre månaders fängelse för hot mot tjänsteman och olaga hot.

Åtal för dödshot mot chefredaktör
Dödshot mot SVT-reportern Janne Josefsson