Utgivarnas medlemsorganisationer ges under en provperiod möjlighet att använda sig av SVT:s sändningar från presskonferenser och större nyhetshändelser.
Primärt rör det sig om sändningar som handlar om inrikesnyheter och en förutsättning är att SVT har rättigheter till allt material.

Det är bl.a. erfarenheten av de direktsända presskonferenserna från Folkhälsomyndigheten under coronapandemin, som SVT delat med andra medier som ligger bakom det här initiativet som påbörjas efter sommaren.
– I samtal med kollegor i kommersiella medier har jag förstått att möjligheten att koppla upp sig och använda SVT:s direktrapportering är efterfrågad, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i en bloggtext https://omoss.svt.se/arkiv/bloggarkiv/2021-06-21-svt-delar-livesandningar-med-utgivarnas-medlemmar.html

Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister. I Utgivarna samverkar de medier som värnar yttrandefriheten och och slår vakt om den oberoende journalistiken. Utgivarnas medlemmar är TU-medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4.

Nytt redaktionellt intrång
”Mediernas betydelse för demokratin är som vattnets betydelse för sjöfarten. Utan medier ingen fungerande demokrati.”