Bonnier News drabbades under valkvällen av en hackerattack som påverkade ett 40-tal nyhetssajter. Sannolikt var Expressen huvudmålet för attacken men genom spridningseffekt kom flera av koncernens nyhetssidor att släckas under en tid under söndagens valrapportering. Attacken skedde i den mest intensiva rapportering om hur rösterna i de svenska valen fördelats mellan de olika partierna.

Flera av företagen som ligger i Bonnier News släcktes ner helt, bland annat Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad som fick aktivera så kallade nödsajter, berättar tidningen Journalisten.
Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje skriver i en krönika i Sydsvenskan
” Som publicist och ansvarig utgivare är det värsta som kan hända att man inte kan komma ut. Hela poängen med journalistik är att ge den spridning, annars försvinner stora delar av värdet. I synnerhet gäller detta vid större nyhetshändelser, som en dramatisk rösträkning av ett val. För mig kändes varenda minut som sydsvenskan.se inte fungerade som en evighet.”

Flera medieföretag har under senare år berättat om de allt flitigare försöken att skada de plattformar där de publicerar sin journalistik. Att värna det fria ordet mot extern påverkan har tvingats bli en prioriterad fråga till hög kostnad.
”De svenska medieföretagen tvingas lägga allt större resurser på skyddet av sina egna publicerade berättelser. Attacker av det här slaget är alltid allvarliga, men när de sker i samband med röstredovisning av demokratiska val är det ett direkt hot mot pressfriheten och den svenska demokratin”, säger Utgivarnas vd Robert Olsson.

Fotograf på SVT-uppdrag frihetsberövades
Utgivarna om Dawit Isaak och Gui Minhai utanför UD