Direktiv som kan påverka digitala publiceringar

(2014-02-20) I december i fjol kom beslutet gällande DN:s förre chefredaktör Gunilla Herlitz och frågan om evigt utgivarskap. Högsta domstolen konstaterade att Gunilla Herlitz är ansvarig för en artikel som publicerades i Dagens Nyheter flera år innan hon tillträdde.

Utgivarna reagerade omedelbart på beslutet. Med gällande lagstiftning finns det en risk för att ensamansvaret urholkas, vilket kan få stora konsekvenser. Nu har Utgivarna fått veta att Justitiedepartementet arbetar för fullt med frågan och att en utredning inom kort kommeratt få i uppdrag att se över grundlagsregleringen på området.

Utgivarna hade möte med justitieministern Beatrice Ask (m), där Thomas Mattsson (Expressen), Viveka Hansson (TV4), Cilla Benkö (SR), Olov Carlsson (SVT) och Hans Larsson (Sveriges Tidskrifter) fick presentera sin syn på problemet. Thomas Mattsson skrev om mötet i sin blogg.

Nu har Utgivarna får veta att Justitiedepartementet jobbar för fullt med direktiven till kommande utredning som bland annat ska se över hur frågan om hur publiceringar som sker genom att en äldre artikel som läggs in digitalt ska betraktas.

– Vi hoppas på en fortsatt bra dialog där man förstår det orimliga i att sittande ansvarig utgivare ska ta ansvar för det tidigare ansvarig utgivare har publicerat. Men vi förstår problemet och vi är ödmjuka till kraften i det digitala mediet. Sittande ansvarig utgivare har självklart ett ansvar när det ligger på den redaktionella sajten men det måste bli preskriptionstid även för den publiceringen, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna.

Pressmeddelandet som publicerades efter beslutet gällande Gunilla Herlitz och DN hittar du här.

 

Protester inför rättegång mot fängslade journalister
Medielänkar vecka 8 och 9