(2014-02-20, UPPDATERAD) I dag torsdag skulle rättegångsförhandlingarna mot ett antal journalister inletts i Egypten. Men nu har förhandlingarna skjutits upp till den 5 mars, rapporterar AFP. Journalisterna står anklagade för samröre med terrorister. Bland de åtalade finns den förre BBC-medarbetaren Peter Greste och al-Jaziras Kairochef Mohamed Adel Fahmy. Rättegången har mött en våg av internationella protester, bland annat från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Sveriges Radios korrespondent, Cecilia Uddén, rapporterar att gripandet av al Jazeera-journalisterna oroat alla utländska korrespondenter i Egypten – ”som undrat om det är brottsligt att bara intervjua en medlem av det muslimska brödraskapet”.

I sociala medier har kampanjen #freeAJstaff dragits igång för att uppmärksamma de anklagade journalisterna. Bland de svenskar som deltagit i kampanjen finns Martin Schibbye samt Jan Helin och Åsa Linderborg på Aftonbladet och Karin Olsson och Jens Liljestrand på Expressen. Även Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsdotter, ställer sig bakom kravet på att frige journalisterna.

 

JGfreeAJstaff
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Print Friendly

Medielänkar vecka 7 och 8
Justitiedepartementet arbetar för fullt med direktiven