Så gjordes Snowden-jobbet

(2014-02-13) ”Jag har aldrig varit stoltare över att arbeta på the Guardian än jag varit de senast sex månaderna.” Med de orden inledde Ewen Macaskill, försvars- och säkerhetsreporter på the Guardian, det föredrag han nyligen höll vid Reuters Institute of Journalism i Oxford.

Under det senaste halvåret har Macaskill i det närmaste uteslutande arbetat med Snowden-avslöjandet om NSA:s verksamhet. Under den här tiden har Guardians chefredaktör Alan Rusbridger pressats hårt av både Whitehall, Vita huset och olika former av underrättelsetjänster. Men han har aldrig vikt ner sig, säger Ewen Macaskill.

Förutom Rusbridger lyfter Macaskill fram ett par personer på den amerikanska editionen av tidningen, som han menar spelade en avgörande roll för att Guardians publiceringar. En dem är Janine Gibson. Det var hon som fick Glenn Greenwald till tidningen och det var hon som höll i kontakterna med Vita huset, FBI, NSA med flera. Enligt Macaskill lyssnade hon på deras önskemål, men med ett tydligt svar: ”Vi publicerar ändå”.

Macaskill berättar också att Snowden-avslöjandet för hans del tog sin början en förmiddag i maj förra året när han gick omkring på redaktionen och väntade på lunch. Då ropade Janine Gibson på honom och sa: ”Jag vill att du åker till Hongkong i morgon”. Han svarade ja och gick på lunch.

Macaskill berättar vidare hur de åkte till Hongkong, hur de kollade  Snowdens trovärdighet och en del om tidningens publiceringsstrategi. Men inte minst berättar han om hur publiceringarna togs emot. Du hittar hela föredraget här via en podcast.

På Twitter heter Ewen Macaskill: @ewenmacaskill

Medielänkar vecka 6 och 7
Medielänkar vecka 7 och 8