Debattartikel i Expressen

(2014-09-15) Expressen portades från Sverigedemokraternas valvaka. Med anledning av det och att andra medier stängdes ute från valvakor i bland annat Lund och Oxelösund skriver Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, en debattartikel i Expressen.

I artikeln skriver hon att Sverige var första landet i världen att lagstifta om tryckfrihet och det redan 1766. I Sverige har medier som radio, tv och tidningar rätt att framföra vilka åsikter de vill och publicera vilka nyheter de vill. Varför är det så viktigt att medier får skriva vad de vill? Jo, för i en demokrati är fri informationsspridning en av de viktigaste förutsättningarna. I ett demokratiskt samhälle har medierna tre centrala funktioner. Och en av dem är just att informera allmänheten, politikerna och näringslivet om vad som händer i samhället. Medierna står också som allmänhetens företrädare för granskning och kontroll av olika makthavare i samhället, dvs. rollen som tredje statsmakt.

Sverigedemokraterna säger sig värna det svenska kulturarvet. Den svenska tryckfrihetsförordningen är en del av det svenska kulturarvet.

Läs hela debattartikeln ”Tryckfriheten är en del av kulturarvet” hos Expressen.

Från PO till MO
Medielänkar från vecka 37-38